parfimo.bg

неделя, 7 юли 2013 г.

Весело и шарено захарно тесто за украса и забавление

  Моите деца обожават да им правя сладки,фигурки, сладкиши и кексчета украсени със захарно тесто. То се прави много лесно и бързо и е страхотно занимание за цялото семейство. За тестото са ви необходими:
  • 50 г глюкоза (или мед)
  • 30 г вода
  • 5 г желатин
  • 500 г пудра захар
    Загрейте глюкозата или меда в малка тенджерка на средно силен огън заедно с водата. Добавете желатина към този сироп и разбърквайте добре, за да не заври. Охладете леко и прибавете тази гъста течност към пудрата захар, направена на кладенче до получаване на еднородна смес. Върху чиста повърхност или силиконова подложка посипана с пудра захар, дооформете полученото тесто, докато то стане хомогенно и меко, без да лепне по ръцете ви.
    Ако желаете захарно тесто в различни цветове, разделете го на няколко по-малки парчета и към всяко от тях добавете от оцветителя, при мен боя за яйца, като замесвате продължително, за да се съчетаят добре съставките.
Вече можете да си направите фигурки, да изрежете с формички за сладки или за фондан, или да си направите любими анимационни герои, да изрязвате лентички, кръгчета или каквото си решите с така направеното захарно тесто.
    Ако не ви трябва в момента захарното тесто, завийте го в прозрачно фолио и го съхранявайте на прохладно и сухо място или в хладилника за не повече от седмица.
   Пожелавам на всички ви прекрасно настроение и много часове забавления и творчество!

Няма коментари:

Публикуване на коментар