parfimo.bg

сряда, 28 август 2013 г.

Гоблени - хоби, отмора и красота

  Искам да представя едно от моите любими занимания или хоби - гоблените.
  Шиенето на гоблен е изкуство - много трудоемко и времеемко, но пък резултата е прекрасен и си заслужава работата.
Стандартните техники, които се използват най-често при шиене на гоблен и са най-разпространени, са бод 1:1, бод 1:2 и бод 1:4. Цифрите окзават съотношението между символите на схемата и бодовете върху панамата (съответно един символ – един бод, един символ – два бода и един символ – четири бода).    Последните два се използват предимно за гоблени с пейзажи и картини в голям мащаб. При портретите и др. гоблени с дребни детайли тези бодове се комбинират с 1:1, за да се получат ясни контури на отделните елементи и картината да не изглежда размита. При тези техники гърбът на гоблена изглежда почти по същия начин, както и лицето му (т.нар. „огледален гръб”).
  Друг популярен вид бод, макар и не колкото гореизброените, е кръстатият (cross stitch). Той е предпочитан от бабите ни за изработка на карета и други подобни, но американските и западноевропейските фирми предлагат невероятни гоблени именно с този вид бод. Днес той си пробива път на пазара и красотата му тепърва се оценява.
  Моите гоблени са шити с бод 1:1, на разграфена гобленова панама.
  Първият ми ушит гоблен е "Момичето с книга"


Следващият ми гоблен е "Първи сняг". Ето го:



         Един от най-любимите ми и шити с голямо желание и удоволствие гоблени: "Слънчевият залив":



Следващият ми гоблен се казва "Дамата с розите" и е шит на черна, малко по-едра панама, с тройна нишка и конци DMC:


Ето тук може да разгледате каталога на конците ДМЦ:

Материалите за последният гоблен, който шия - Сбогуване с морето - конци Ариадна, панама ДМС, която е по-едра от обикновената и се шие с троен конец:




Няма коментари:

Публикуване на коментар