parfimo.bg

неделя, 6 април 2014 г.

Френска селска торта - нашата любима торта

   През последната година правих френска селска торта над 10 пъти. Стана любима на цялото семейство. Децата в последно време отказаха да хапват тортите, които се сервират на детските рождени дни и аз започнах да се притеснявам, че не обичат торта ;) Но откакто започнах да правя френска селска торта отговорът на въпросът ми "Какво да ви приготвя за десерт?" неизменно е един и същ - френската.
Ето и рецептата за направянето на френска селска торта:
Блатове за френска селска торта
  Блатове за френска селска торта:
1-2 яйца
150 г. кристална захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г. стопено, охладено масло
400 г. брашно.

   Продуктите без брашното се смесват в тенджерка и се слагат на тих огън около 15-20 мин. докато цветът стане карамелен. Маха се от котлона, оставя се 5 мин. да почине и се добавя брашното. Тестото за блатовете за френска селска торта трябва да е меко, еластично и приятно на допир.
   Взимат се топки колкото юмрук, около 85 гр. трябва да са, но аз ги правя на око. Разточвам ги върху хартия за печене,поръсвам добре отгоре и отдолу с брашно, на много тънка, като палачинка, кора. С ринг изрязвам краищата за да може всички кори да са с еднаква големина. 
   Пекат се по 3-4 мин. в загрята фурна, като се внимава да не се препекат, защото стават много крехки и чупливи. От една доза излизат 8-10 кори които. стигат за 2 торти.
Моята френска селска торта
   За направата на една френска селска торта са нужни 5 кори, но аз я правя и с 4, останалите 4-5 прибирам във фризера за следващата торта.
   Крем за френска селска торта:
900 гр. заквасена сметана (аз слагам 600-700 гр. сметана и няколко лъжици гъсто кисело мляко за по голяма лекота)
10 с.л. захар (по възможност кафява)
смлени орехи - 2-3 шепи.

   Сглобяване на френската селска торта:
  Слага се блат, крем, орехи, блат, крем орехи и т.н. Аз слагам и стафиди, кокосови стърготини и малко сладко от ягоди или боровинки, но това е по собствен вкус и предпочитания.
   Сглобената торта се оставя в хладилник за една нощ. Може и за 5-6 часа ако не издържите чак цяла нощ :)

   Насладете на вашата страхотна и невероятно вкусна френска селска торта!


Парченца френска селска торта


Няма коментари:

Публикуване на коментар